top of page
Det endte godt alt sammen

 

 

 

Lad os begynde med det, vi ikke er så stolte af:Der gik totalt kludder i Flensborg danske Journalistforenings ambition om et nyt debatmøde i 2004. Mødet skulle være en opfølger på vort første debatmøde, som vi holdt på Flensborghus i foråret 2003.Debatmødet var henlagt til en aften i februar, hvor det viste sig, at alle de aktive medlemmer af vor forening var på arbejde.

 

Derfor udsatte vi mødet til en dato, der viste sig at være en aften i latterens tegn på Dansk Centralbibliotekt. Latter-arrangementet turde vi ikke konkurrere med, så vi udsatte mødet nok engang.Men nu viste det sig pludselig umuligt at finde en dato, hvor alle de indbudte paneldeltagere kunne deltage (sig ikke, at der sker for lidt i Sydslesvig). Til sidst opgav vi ævred og aflyste, og måske var det et tegn fra de højere magter. Kritikere havde sat spørgsmålstegn ved debatmødes overskrift (»Har det danske mindretal en rolle at spille i fremtidens Europa, hvor grænserne kommer til at spille en mindrerolle?«). Svaret kan kun være ja, skrev blandt andre Karl Otto Meyer i et debatindlæg i Flensborg Avis.

 

Foreningens interne tur til München måtte også udsættes til Kristi Himmelfartsferien i 2005, da vi ikke kunne samle den nødvendige flok i dagene i år.Efter sommerferien kom der så for alvor gang i foreningens aktiviteter. Kassereren havde næppe noget imod forårspausen efter en dyr julefrokost i december 2003. Sydbank ville ikke give os nogen kassekredit, så bestyrelsen var nødt til at dække det midlertidige underskud med egne udlån.Den 20. august inviterede journalistforeningen sammen med Flensborg Avis’ læserklub Bravissimo til en sejltur med dampskibet Alexandra efter den store succes i foråret 2003. Vi fik igen fyldt skibet op med de maksimalt 120 personer, der må komme med om bord.

 

Jazzorkestret Quintetten fra Aabenraa sørgede for en rigtig god stemning. Der blev danset, drukket øl og vin, og gæsterne havde deres egne madpakker med. Selv om tunge regnskyer truede det meste af eftermiddagen før aftenens sejltur, så havde vi et godt vejr på fjorden, hvor der var solskin og ingen dråber ovenfra.I september og oktober i år arrangerede vi i samarbejde med Sydslesvigs Danske Kunstforening, Kunstkredsen Flensborg, Sydslesvigsk Forenings Foredragsudvalg og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig en udstilling i Den Blå Sal på Centralbiblioteket i Flensborg. Normalt har vi ikke noget med kunst at gøre, men anledningen var også det journalistiske perspektiv. Journalist Vibeke Sperling fra dagbladet Politiken udsendte i oktober 2003 bogen »Rusland i stykker« i samarbejde med kunstneren Pernille Kløvedal Helweg.I bogens interviews, essays og tegninger skildres tiden fra Ruslands store bevidsthedseksplosion i begyndelsen af 90erne til de seneste års tilbagefald i løgnens kultur med Tjetjenien-krigen som det store traume.Det inviterede vi Vibeke Sperling til at fortælle om den 28. september, samtidig med at Pernille Kløvedal Helweg udstillede sine billeder.

 

Det var et stort og vellykket arrangement, som journalistforeningen ikke alene kunne bære, så derfor var vi glade for samarbejdet med de andre foreninger. Hvert år uddeler Flensborg Danske Journalistforening en »FDJ-medalje«. Vort parti af medaljer fra Freie Deutsche Jugend i det tidligere DDR slipper snart op, så det skal vi have fundet en løsning på.

 

Udmærkelsen er både humoristisk og seriøst ment. I år gik medaljen til Flensborg Avis’ volontør Trine Flamming. I begrundelsen hed det bl.a., at »hun havde haft fingrene i nogle gode journalistiske historier og desuden var et frisk pust på avisen«.

Medaljen uddeles under vor julefrokost på Kleines Restaurant i Flensborg.

 

(Fra Sydslesvigsk Forenings årbog 2004)

 

bottom of page