Anna Libak til politisk brunch 2018
Populismen kommer ikke ud af det blå. Kritikerne af populismen må også se kritisk på sig selv, sagde Anna Libak i Flensborghus. Foto: Hans Christian Davidsen
Libak: Kritikken af populister er for letkøbt
Flensborg. Populister bliver ofte kritiseret for at give simple svar på svære spørgsmål. Men det er for letkøbt en kritik, mener journalist, debattør og nu også folketingskandidat for Venstre Anna Libak.
Den 22. September 2018 var hun til »politisk brunch« i Flensborghus på en invitation fra Flensborg Danske Journalistforening i samarbejde med andre mindretalsforeninger og organisationer i Sydslesvig.
I sommeren 2018 udsendte hun bogen »Forstå populismen«, som hun tog udgangspunkt i, da hun gæstede Flensborg.
Anna Libak mener kritikken af populisterne er for nem og siger, at populismens kritikere heller ikke selv har været i stand til at give svarene. Man kan kritisere Ungarns premierminister Victor Orbán for at sætte hegn op og Italiens indenrigsminister Matteo Salvinis stop for flygtninge og immigranter, men hvis det ikke havde været for dem, var næppe kommet den ændring af den politiske dagsorden på flygtningeområdet, som et flertal ønsker, sagde Anna Libak.
- Når så mange amerikanere stemmer på Donald Trump er det heller ikke fordi, de elsker ham. Mange af evangelisterne, der stemmer på Donald Trump, synes ikke, det er fedt, at han omgiver sig med pornostjerner, og derfor kan man jo sige, at det er underligt, de stemmer på ham. De elsker ikke Trump. Men de mener omvendt ikke, at den anden side leverer de løsninger, de ønsker, sagde Anna Libak.
Hun fylder 50 år den 6. oktober 2018, og beskriver globaliseringen og dens politiske konsekvenser som den anden store omvæltning i hendes levetid på linje med jerntæppets fald i 1989 og 1990.
- Gid globaliseringen ville være sådan, som vi troede, der ville være. Det er den bare ikke. Engang var der bred enighed om, at det liberale demokrati kunne sprede fra USA og Vesten til resten af verden. Vi må bare sande, at der er mange lande i resten af verden, der ikke gider menneskerettigheder eller demokrati og heller ikke anser det liberale demokrati som nogen succes, sagdeAnna Libak.
Tibetanske flag bliver fjernet fra lovligt anmelde demonstrationer i et demokratisk samfund, når den kinesiske præsident er på besøg i Danmark, og nøgne antikke statuer i Italien dækket til, når den iranske præsident er på statsbesøg i Rom.
- Vi tog fejl, hvis vi troede, at to lande der har McDonalds-restauranter - underforstået en stor middelklasse - ikke kan finde på at gå i krig med hinanden, sagde hun.
Anna Libak tror på EU. Selv om unionens motto lyder »United in diversity«, så er det ikke den politik, EU fører på flygtningeområdet. Her betales de nordafrikanske lande for at stoppe de immigranter og flygtninge, som adskillige europæiske lande ikke ønsker at tage imod.
- På det område anser jeg EU som en succes. Det havde intet land i EU klaret alene.
Godt 200 tilhører lyttede til Anna Libak.
Godt 200 tilhørere var mødt op til politisk brunch med Anna Libak i Flensborghus - det var noget færre end da Anna Libak var på besøg i 2014. Dengang mødte over 400 op. Fotos: Hans Christian Davidsen