top of page

På tur til sexede Schweiz

 

 

(fra Sydslesvigsk Årbog 2014)

 

Det lykkedes os i år at komme ud og få luftet ørerne på en pinsetur til Dresden. Da vi steg ud af toget i Sachsen, blev vi ramt af en varme, så vi troede, vi var kørt til Spanien. Tre dage med blå himmel og sydlandsk stemning - det var lige noget, vi kunne bruge.

 

Hvis man har set, hvordan Frauenkirche og kvarteret omkring lå hen i ruiner i DDR-tiden, er det altså noget af en oplevelse at se, hvordan kirken og området står i dag. Kirken blev smadret under bombningerne af Dresden i februar 1945 og genopbygget fra 1994 til 2005. Det kostede godt 182 millioner euro, og Dresdner Bank var med til at spytte penge i projektet. Det skulle banken måske aldrig have gjort. I dag kan man skelne de mørke fra de lyse sten, og tæller man nøje efter, vil man se, at 45 procent af de historiske sten er blevet genanvendt i byggeriet.

 

Syd for Dresden på vej mod den tjekkiske grænse boltrede vi os en dag i Sächsische Schweiz, som vi nemhedens skyld kaldte »Sexede Schweiz«. En dansk journalist, der var med på vores tur, og som i flere år har boet i USA, mener, at området kan måle sig med Grand Canyon. Imponerende er sandstensbjergene i hvert fald.

 

Vi kæmpede desværre mod afbud, og selv om turene indgår som en del af kontingentbetalingen, så lokker de ikke rigtig mere end en mindre trofast flok. Vi har derfor taget kontakt til Dansk Journalistforbunds sydlige Jyllands-kreds, Kreds 3, for at tilbyde deres medlemmer, at de kan hægte sig på Flensborg Danske Journalistforenings ture. Kredsen har til gengæld tilbudt vore medlemmer, at de kan tage med på de studieture og udflugter, som kredsen arrangerer. Det er et samarbejde, som vi håber giver noget. Forhåbentlig kan vi blive nogle flere. Det ville være trist, hvis bestyrelsen kun arrangerer noget for sig selv.

 

I foråret fik vi en henvendelse fra Sydslesvigsk Forening i Flensborg by med en forespørgsel, om vi ville stå som med-indbyder til en politisk brunch med redaktør Anna Libak fra Berlingske Tidende. Det sagde vi naturligvis ja tak til. Anna Libak er en af de journalister, der har noget at have det i, og emnet Ukraine/Rusland var jo højaktuelt i 2014. Arrangementet fandt sted i Flensborghus i september.

 

Julefrokosten behøver jeg vel ikke komme nærmere ind på. Den er tæt på at være foreningens eksistensberettigelse, og her lykkes det ofte at samle to tredjedele af foreningens medlemmer.

 

bottom of page