top of page

Sydslesvig-bevilling

bliver fordelt i blinde

 

 

Statsstøtte. Medlem af Femmandsudvalget mener ikke, at alle sydslesvigske organisationer pr. automatik behøver få samme forhøjelse af tilskuddet.

 

 

FLENSBORG. De politikere i Folketingets femmandsudvalg, der hvert år fordeler trecifrede millionbeløb blandt det danske mindretals organisationer i Sydslesvig, aner ikke, om pengene falder, hvor behovet er størst.Det antydede Socialistisk Folkepartis repræsentant i Femmandsudvalget, Jørn Ulrik Larsen  på et debatmøde i Flensborghus arrangeret af Flensborg Danske Journalistforening onsdag aften.

 

Jørn Ulrik Larsen satte spørgsmålstegn ved, om den nuværende ordning med automatiske forhøjelser på 1,5 procent om året på samtlige organisationers budgetter bør fortsætte til evig tid.- Jeg føler, at jeg ved for lidt, når pengene bevilges. De sydslesvigske organisationer er jo på forhånd i Samrådet blevet enige om 1,5 procent til alle, sagde SF-politikeren.

 

- Det kunne jo tænkes, at den ene organisation havde mere brug for flere penge end den anden, understregede Jørn Ulrik Larsen, der foreslog at samle Sydslesvig- bevillingen i én stor pulje og så fordele pengene efter de reelle behov.

 

På spørgsmålet om, hvorvidt Femmandsudvalget kunne tænkes at blande sig mere i pengefordelingen blandt de sydslesvigske organisationer, svarede han henholdende.- Lad det komme an på en prøve.

 

(Fra Flensborg Avis 25. april 2003)

 

 

 

Efterlyser debat om indhold

frem for snak om struktur

 

 

Debat. Mindretallets organisationer er indstillet på samarbejde men er fortsat uenige om, hvordan det fungerer bedst.

 

 

FLENSBORG. De danske mindretalsorganisationer i Sydslesvig bør bruge mere tid på at drøfte arbejdets indhold end på lange diskussioner om strukturerne for arbejdet.

Denne opfordring kom fra flere af de op mod 80 tilstedeværende på et debatmøde onsdag aften på Flensborghus - arrangeret af Flensborg Danske Journalistforening.

 

Aftenens emne var, om mindretallets organisationer er gode nok til at arbejde sammen, og det spørgsmål var der kun betinget enighed om i panelet bestående af repræsentanter for bl.a. Sydslesvigsk Forening og Dansk Skoleforening.

 

- Vor basis har ingen problemer. Her fungerer samarbejdet fint, men kommer vi højere op i systemet, opstår der til tider problemer betinget af den stramme økonomi, erkendte medlem af Sydslesvigsk Forenings forretningsudvalg Monika Prost.

 

Skoledirektør Anders Molt Ipsen gav udtryk for, at organisationerne i Sydslesvig er gode til at finde fælles løsninger.

 

- Vi kan samarbejde og finder altid løsningerne til sidst, sagde han

 

.SdUs repræsentant i panelet, fritidshjemskonsulent Rolf Küssner, understregede, at Dansk Skoleforening og Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger ved flere lejligheder også økonomisk har hjulpet hinanden. Sydslesvigsk Forenings generalsekretær, Jens A. Christiansen, påpegede, at samarbejdet fra sag til sag fungerer udmærket.

Han efterlyste dog mere koordinering og opfordrede til at samle kræfterne.

 

- Vi bør ikke køre rundt i hver sin egen bananvogn.Sydslesvigsk Forening er klar til mere koordinering, så stil vognen og slip den løs, sagde Jens A. Christiansen.

 

Opfordringen prellede også denne aften af på Dansk Skoleforening.

 

- Systemet med ligeværdige foreningssøjler i mindretallet har vist sig som en stor kvalitet, som vi bør bevare i stedet for at nedbryde, fastslog skoledirektøren.

 

(Fra Flensborg Avis 25. marts 2003)

 

 

 

 

 

bottom of page