top of page

Det var kærligheden til kulturen

 

Fra Flensborg Avis 8. juli 2008.

 

ÆRØSKØBING. Flensborg Avis' tidligere kulturanmelder Erling Dissing er død efter længere tids sygdom. Erling Dissing sov stille ind på Ærøskøbing Sygehus i sidste uge. Han blev 74 år.

Det kom som et stort chok, da Erling Dissing for et halvt år siden fortalte os, at han var alvorligt syg. Et halvt år tidligere havde han virkeliggjort sin store drøm og sagt farvel til fastlandet for at nyde en stille ø-tilværelse på Ærø. Den tilværelse blev desværre alt for kort.

 

 

Erling Dissing var kulturanmelder på Flensborg Avis fra 1991 til 2007. Han skrev især om klassisk musik, ballet og teater og var en meget omhyggelig og pålidelig freelance-medarbejder. Før hver koncert satte Erling Dissing sig grundigt ind i programmet. Han læste baggrundslitteratur om de enkelte musikstykker og indhentede oplysninger hos nogle af de mange kontakter, han havde i grænselandets musikliv. Anmelderhvervet var ikke noget, han blev rig på. Det var lysten og kærligheden til kulturlivet, der drev værket.

 

 

Erling Dissing var uddannet lærer og underviste i en lang årrække på børnehaveseminariet i Aabenraa, primært i faget drama. Her har han været med til at uddanne mange nuværende pædagoger i Sønderjylland og Sydslesvig. Senere blev han leder af en daghøjskole i Aabenraa, indtil han i slutningen af 1990erne gik på en slags halv pensionist-tilværelse og intensiverede sit anmelderarbejde for avisen.

Erling Dissing var aktiv inden for andre områder i kulturlivet. Han fungerede i flere år som frivillig medhjælper på det daværende Aabenraa Museum, hvor han nød at læse eventyr for børn.

 

 

Sønderjyllands Symfoniorkester nød også godt af hans formidlingsevner, da han her var tilknyttet som informationsmedarbejder på deltid. Han spillede i et jazzorkester og var i en periode medlem af Flensburger Bach-Chor. Hans store lidenskab var kunstfotografiet, og han udgav flere fotobøger, blandt andet bogen "Den hovedløse præst - og andre folkesagn fra Løjt Land". Han udstillede også gerne sine fotos på biblioteker, rådhuse og på museer og havde også en udstilling på Flensborg Avis.

 

 

 

Desuden var Erling Dissing meget interesseret i søfart, og det var primært den interesse, der sidste år fik ham til at bosætte sig i den gamle søfartsby Marstal, hvor han nød at gå rundt på havnen og få en snak med de lokale. Da han var midt i 60erne, rev han et halvt år ud af kalenderen og tog med et lille sejlskib tværs over Atlanterhavet til Sydamerika, hvor han til gengæld for arbejde om bord på skibet fik kost og logi og oplevelser, som han gerne berettede om.

 

 

Erling Dissing var et meget aktivt medlem af Flensborg Danske Journalistforening, hvor han sad i bestyrelsen fra 2002 til 2007, først som næstformand, senere som en meget pertentlig kasserer. Han var ikke bange for at tage med på nogle af foreningens ture, blandt andet til Berlin, Schwerin og München. Selv om han kunne være far til flere af os andre, tog han gerne med i byen til langt ud på natten og fik sig mere end ét krus øl. Han var også med til at tage en stor del af slæbet, da foreningen arrangerede et par vellykkede sejlture på Alexandra i Flensborg Fjord.

 

 

Men det var frem for alt de faglige arrangementer, som Erling Dissing lagde sin energi i i journalistforeningens regi. Det var ham, der skaffede journalist Vibeke Sperling og kunstneren Pernille Kløvedal Helweg til Flensborg i 2004 samt en af banebryderne inden for digital journalistik, Bjarke Myrthu, i 2006.

 

 

Desuden var Erling Dissing altid på pletten, når der skulle arrangeres julefrokost, ligesom han gjorde sig kendt som en meget habil kok, når han sørgede for maden til foreningens generalforsamlinger.

Erling Dissing efterlader sig tre børn. Vore tanker og medfølelse går til dem, der nu har mistet en helt igennem rar far.

 

 

bottom of page