top of page

En gammel dreng

 

 

(Årsberetningen er trykt i Sydslesvigsk Årbog 2009)

Hvis Flensborg Danske Journalistforening var en person, ville den være pensionsmoden. Foreningen fyldte 60 år i 2009 – den 1. oktober for at være helt nøjagtig.
 

Men en lille hård kerne kæmper for at holde foreningen i levende live, og vi har ikke tænkt os, at foreningen skal have grå hår før tid.

Foreningen blev grundlagt i 1949 af blandt andre Carl Hagens, senere chefredaktør for Südsleswigsche Heimatzeitung (SHZ). I begyndelsen havde foreningen i højere grad karakter af en fagforening, der blandt andet forhandlede løn med arbejdsgiverne i efterkrigstidens Tyskland, hvor det faglige system var ringe udviklet. Senere har foreningen dog fået mere social og journalistisk faglig karakter. 
 

De fleste af jubilæumsaktiviteterne har fundet sted efter deadline til Sydslesvigsk Årbog. Den 3. oktober har vi således haft besøg af to sydslesvigere, der har gjort karriere i den danske medieverden – hvis alt er gået efter planen. Det var udlandsredaktør Kerrin Linde fra Ritzau og chefredaktør Leif Jonasson fra Bonnier Publications, der var inviteret til et åbent lørdagsarrangement på Flensborg Avis for at give deres syn på den medieblæst, der har været om Sydslesvig i den danske presse – samt deres syn på Flensborg Avis set lidt på afstand.
 

Den 9. oktober havde vi et jubilæumsarrangement for en lidt yngre målgruppe: En koncert med det danske reggae-band BliGlad. Koncerten fandt sted i kulturværkstedet Kühlhaus i Flensborg og blev arrangeret i samarbejde med Aktivitetshuset og Sydslesvigsk Forening.
 

Derudover blev 60-året markeret med to foredragsaftener, som vi arrangerede i samarbejde med Historisk Samfund for Sønderjylland (Sydslesvig-afdelingen) og Museumsforeningen i Sydslesvig. 
 

Det første var i maj, da vi havde besøg af historikeren René Rasmussen fra Tønder. Han fortalte den spændende historie om Flensborg Avis fra 1869 til Anden Verdenskrigs afslutning. Det var en tid, da avisredaktører gik mindre højt op i løn og statussymboler og mere i journalistiske principper og avisens overlevelse – ak ja!

Den 28. oktober tog historikeren Nils Vollertsen fra Slesvig tråden op og fortsatte med Flensborg Avis’ historie efter 1945.

Endelig var der vores julefrokost, som blev holdt på Das Kleine Restaurant i Flensborg.

 

I begyndelsen af 2009 kunne vi præsentere vores egen hjemmeside flensborg.minisite.dk Her ligger billeder og referater fra vore arrangementer gennem de seneste ti år.

Flensborg Danske Journalistforening står som uddeler af William Renton pris Mindelegat, og det gik i år til journalist Annelise Mølvig med henblik på efteruddannelse på Ålandsøerne.
 

Foreningen uddeler hvert år FDJ-medaljen – en medalje fra DDRs gamle ungdomsorganisation Freie Deutsche Jugend, der efter sigende lever i bedste velgående. Den går i år til pressefotograf Povl Klavsen for at være trendsetter  inden for hattemoden i Sydslesvig.

Endelig sørgede vi også for at udnævne den tidligere chefredaktør for Südschleswigsche Heimatzeitung Carl Hagens som æresmedlem i foreningen. Carl Hagens, der var med til at grundlægge journalistforeningen,  er i dag 92 år, men laver vandgymnastik med nogle på 30 år.  Og så udtalte han i øvrigt i sit 90-års fødselsdagsinterview i Flensborg Avis, at han regnede med at blive 120 år. Gad vide, om Flensborg Danske Journalistforening holder så længe?                        Hans Christian Davidsen

bottom of page