top of page

 

Et flot år

 

(Fra Sydslesvigsk Årbog 2003)

 

 

2003 blev et flot år for Flensborg danske Journalistforening.Generalforsamlingen i Aktivitetshuset i Flensborg blev starten på en sæson fyldt med aktivitet. En grå lørdag middag i februar mødtes vi til næstformand Erling Dissings risret i Aktivitetshuset. Foreningens hyggelige senior Erich Kneiding var stadig ikke dukket op, da vi skulle til at tage fat på dagsordenens punkt 1.

Fluks ringede vi hjem til nestor Kneiding – og 20 minutter efter mødte han op spækket med ideer til det kommende år. »Lad os invitere til et debatmøde. Lad os tage på en sejltur med dampskibet Alexandra. Hvad med en sommerhus-weekend?«.Bestyrelsen havde nok at gå i gang med. Og som tak for den gode inspiration tildelte vi i 2003 Erich Kneiding foreningens eftertragtede hæder, en FDJ-medalje fra DDRs gamle lager af Freie Deutsche Jugend-medaljer (Flensborg Danske Journalistforening er så heldig at have den samme forkortelse, FDJ).

 

DEBATMØDE I FLENSBORGHUS

I april bød vi til debatmøde i Flensborghus. 90 mennesker mødte op til en paneldiskussion under overskriften »Kan mindretallet arbejde sammen?«. Det underliggende budskab var selvfølgelig, at samarbejdet kunne blive betydeligt bedre.Vi havde inviteret generalsekretær Jens A. Christiansen fra Sydslesvigsk Forening, skoledirektør Anders Molt Ipsen fra Dansk Skoleforening, fritidshjemskonsulent Rolf Küssner fra Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger, medlem af Undervisningsministeriets Femmandsudvalg for Sydslesvigske Anliggender Jørn Ulrik Larsen, medlem af Sydslesvigsk Forenings forretningsudvalg Monika Prost (nu: Stender) og seminarielektor Alexander von Oettingen.Vi nåede desværre ikke rigtig til kernen af det, vi havde forestillet os. Der var for mange svinkeærinder til emner, der ikke havde noget med temaet at gøre. Det havde journalistforeningen kun sig selv at takke for. Det forløb, der var lagt for aftenen, blev nemlig ikke fulgt.

Ordstyreren Holger Jacobsen førte os igennem aftenen. Der skal lyde en stor tak til Sydslesvigsk Forening, der stillede Flensborghus til rådighed. Flensborg danske Journalistforening er en af SSFs tilknyttede foreninger. Den lokale fjernsynskanal, Offener Kanal Flensburg, hjalp os også med teknisk udstyr og viste senere debataftenen.

 

SEJLTUR MED ALEXANDRA

I pinsen inviterede vil alle interesserede med på en sejltur på dampskibet Alexandra. Ifølge de af foreningens annaler, der blevet gemt til eftertiden, var det den største økonomiske satsning, foreningen nogensinde har gjort.Foreningen chartrede Alexandra for godt 2000 euro og hyrede jazzorkestret Quintetten fra Aabenraa til at spille, mens vi sejlede på Flensborg Fjord i et dejligt sommervejr. Solen var på vej ned, sigtbarheden var fin, ølsalget gik godt, og der var i det hele taget en fin stemning om bord.Af sikkerhedshensyn måtte vi kun lukke 120 mennesker om bord på skibet, og med en billetpris på 13 euro blev det en underskudsforretning for foreningen.

 

Formålet med turen var at invitere alle lag fra det danske mindretal med på skibet – og samtidig give journalister, der tilbringer alt for meget tid bag computeren, lejlighed til at komme »ud i samfundet« - som vi nogle gange siger med en vis ironi.Desværre var der havnefest med ekstrem høj rockmusik, da vi lagde til kajs, så Quintetten måtte opgive at konkurrere med den mere stille swing. Men ellers havde vi en vellykket tur.

 

FYRAFTENS-FOREDRAG

I september i år havde vi et fyraftensforedrag med journalist Ole Sønnichsen, der har udsendt en lærebog om fortællende journalistik. Ole Sønnichsen havde i flere uger op til besøget nærlæst Flensborg Avis, som han derfor tog udgangspunkt i.Foredraget var sæsonens strengt faglige arrangement. Det foregik i Aktivitetshuset i samarbejde med Folkeuniversitetet i Sydslesvig. Desuden tilbød bestyrelsen de cirka 35 medlemmer en sommerhustur i september, men turen måtte aflyses på grund af for ringe interesse. Årets sidste aktivitet blev den årlige julefrokost hos »mor Ulla« på »Das kleine Restaurant« i Flensborg.

 

NYVALG

På årets generalforsamling var der nyvalg til Daniel Dürkop, der overtog hvervet som kasserer efter Lars Salomonsen. Erling Dissing fortsatte som næstformand og Hans Christian Davidsen som formand. Kassebeholdningen ser ikke særlig god ud, men det ser vi som et godt tegn.

 

Flensborg danske Journalistforening overlod i 2003 scrapbøger og protokoller til Arkivet på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Det drejer sig om protokoller fra cirka 1982 til og med 2003. I forvejen besad arkivet kun stiftelsesdokumentet fra 1949. Skulle nogle af journalistforeningens tidligere formænd eller sekretærer ligge inde med protokoller fra de mange mellemliggende år, vil vi gerne opfordre dem til at skænke dem til arkivet, så offentligheden og historikerne får adgang til dem i eftertiden.

bottom of page