top of page
GEORG BUHL OG ULRIK HAAGERUP.jpg

Georg Buhl fra Flensborg Danske Journalistforening sagde tak for opsangen til Ulrik Haagerup. Foto: Hans Christian Davidsen

Mange mennesker gider ikke læse nyheder mere

Der var ikke kun kaffe til rundstykkerne, da Ulrik Haagerup var til »Politisk brunch«  i Flensborghus - der var også en drøm om mere positiv journalistik fra dagens gæst.

 

Verden har - på langt de fleste området - aldrig haft det bedre. Alligevel er medierne fyldt historier om alverdens dårligdomme. De findes - altså dårligdommene - men de fylder for meget til at kunne tegne et retvisende billede af, hvordan virkeligheden ser ud.

Det mener Ulrik Haagerup, der blandt meget andet er tidligere chefredaktør for Jyllands-Posten og nyhedsdirektør for Danmarks Radio. I dag er han chef for Constructive Institute i Aarhus og har gjort det til en ny livsopgave at kæmpe for den konstruktive journalistik - et supplement til den klassiske, konfliktorienterede journalistik. Det er groft sagt en journalistik, der også skal pege på løsninger frem for hele tiden at fokusere på, hvem der er skyld i, hvorfor noget gik galt.

Lørdag den 23. november 2019 var Ulrik Haagerup gæst ved »Politisk brunch« i Flensborghus - et årligt tilbagevendende arrangement, som Sydslesvigsk Forening, Sydslesvigsk Vælgerforening, Flensborg Danske Journalistforening, Borgerforeningen og Sydslesvigsk Oplysningsforbund står bag. 

For ikke selv at pege på alle dårligdommene fremhævede Ulrik Haagerup også de mange gode sider ved journalistikken og kom med konkrete kommentarer til lørdagens udgave af Flensborg Avis. Men så åbnede han for sluserne:

- Mange mennesker holder op med at holde avis og gider ikke at betale licens til Danmarks Radio. Det er især kvinder og unge, der er stået af nyhedsræset med negative historier, sagde Ulrik Haagerup.

Det er dog ikke kun kvinder og unge, der har fået nok. Venstre-politikeren og tidligere minister Bertel Haarder mener eksempelvis, at »pressen har sænket en dyne af stupiditet ned over menneskeheden«.

Ulrik Haagerup mener, at journalister forveksler mål og midler.

- Det er ikke et mål i sig selv at være kritisk. Den kritiske indstilling er et middel til at opnå god journalistik. Jeg ønsker ikke lalleglad lykke-journalistik eller nordkoreanske tilstande. Jeg ønsker blot et mere retvisende billede af verden og samfundet, sagde han.

Den evindelige fokus på skandaler og katastrofer er ifølge Haagerup »en motorvej for populisme«. Han understregede, at hans mål ikke er at tale journalistikken ned, men at tale den op.

- Journalistik er samfundets GPS. Vi har ikke brug for mere information, men for mere navigation, sagde han.

Han kom med flere eksempler på, hvordan konstruktiv journalistik kunne gennemføres i praksis. I Danmark er det for eksempel vanskeligt at tiltrække læger til områderne uden for de større byer. I Norge er man længere fremme med en løsning på dette problem. Derfor har Danmarks Radio i en stribe reportager beskrevet, hvordan man har grebet udfordringen an i Norge - som eksempel til efterfølgelse i Danmark. Et lignende eksempel har været et fokus på nabolandet, hvor langt færre unge ryger i sammenligning med danske. Her har det journalistiske valg at zoome ind på den positiv historie og problemløsningen.

bottom of page